Házirend

Nyitvatartási idő

Március 01-Október 31. A többi hónapban lovardánk zárva tart.

hétfőtől-péntekig: 15:00-18:00

               szombat:   9:00-12:00

 

 

Bejelentkezés:
A lovardában lovaglás csak előzetes bejelentkezés alapján történhet. Kérünk mindenkit,hogy a megbeszélt időpont előtt minimum 5 perccel érkezzenek. Fedett hely hiányában eső esetén a lovaglás elmarad amiről mindenkit értesítünk.

 

Bejelentkezni  a 20/529-7842-es telefonszámon lehet.


A csukott kapun nyitvatartási időben be lehet jönni! A bejárati kaput kérjük csukják vissza, az állatok biztonsága érdekében!

 

Előre megbeszélt időpontot lemondani 24 órával előtte lehet,amennyiben ezt nem teszik meg a következő lovaglás alkalmával az óra 50%-át meg kell fizetni,ha ez nem történk meg több időpontott nem áll módunkba adni. Megértéseket köszönöm!

 

Biztonsági előírások:
1. A lovardában mindenki saját felelősségére tartózkodik!
A lovak, kutyák, és egyéb állatok megfelelő idomítottságáról gondoskodunk, de amennyiben nem megfelelően érintkeznek velük, a balesetekért nem vállaljuk a felelősséget! Az állatokat úgy válogattuk össze, hogy alkalmasak legyenek a gyerekekkel való foglalkozáshoz, de ettől még állatok, így nem lehet bennük 100%-ig megbízni
2. A lovarda területén hangoskodni, szaladgálni, zajt csapni, a lovak és egyéb állatok közelében hirtelen mozdulatot tenni tilos! Ha a lovak, egyéb állatok megriadnak, az balesetveszélyt okozhat!
3. A kikötőnél lévő lovakhoz, csak a személyzet engedélyével és jelenlétében lehet odamenni! A lovaglás, lóval foglalkozás közben történt balesetekért felelősséget a lovarda nem vállal!
4. A kikötőnél a lovakat etetni szigorúan tilos, mert összeverekedhetnek, és maguknak, a másik lónak, vagy a körülöttük lévő embereknek sérülést okozhatnak! Kérjük A LOVAKAT, egyéb állatokat NE ETESSÉK semmivel! (Kivéve a lovász/oktató által engedélyezett jutalomfalat, pl. alma, répa vagy a lovas boltokban vásárolható jutalomfalatok)

5. Az olyan gyerekeket, akik a lovaglással összeegyeztethetetlen ruházatban jelennek meg (szoknya, papucs, szandál, rövidnadrág) sajnos nem tudjuk lóra ültetni.
6. Kobak használata kötelező, gerincvédő ajánlott! 18 éves kor alatt ugróedzésen és tereplovaglások alkalmával a gerincvédő kötelező!
7. Baleset esetén kérjük a szülőket, tartózkodjanak a pályára való beszaladástól, mert ezzel a sajátjuk mellett a lovasok testi épségét is veszélyeztetik!
8. A lovon enni, inni, rágózni, fulladást okozhat!
9. A lovaglópályán csak a lovasok és az oktatók tartózkodhatnak! A kísérőket, szülőket kérjük, hogy a pályák melletti padokon várakozzanak.

10. A LOVAGLÁS VESZÉLYES SPORT! A lovak természetükből eredően menekülő zsákmányállatok, hirtelen hangra, mozdulatra megriadhatnak, megugorhatnak, elszaladhatnak, ekkor a hátukról leeső lovasok sérüléseket szenvedhetnek! Hasonló lehet a lovak reakciója méh, darázs, vagy bögölycsípés esetén is.Ezeket a külső hatásokat sajnos nem tudjuk kiküszöbölni, ezért Mindenki a saját felelősségére lovagol! A lovarda nem vállal felelősséget az esetleges sérülésekért! Kiskorú gyermek csak szülői hozzájárulással ülhet lóra

 

A lovasfoglalkozásokra vonatkozó szabályok:
1. Kérjük szépen, hogy a lovarda által a lovaglóóra időtartamára biztosított felszereléseket a helyükre tegyék vissza!
2. A LOVAKAT A LOVASOKTATÓ OSZTJA SZÉT, a lovasok tudásszintjének, méretének megfelelően ügyelve a lehető legmegfelelőbb ló-lovas párosításra! Előzetes egyeztetés esetén is változhat a ló-lovas párosítás

3. A lovasok kötelesek a lovas oktató utasításait mindenkor és maradéktalanul betartani, különösen a lovasok sorrendjére, a jármódra, az irányváltoztatásokra vonatkozó utasításokat.

4. A karámba csak a „helyet kérek” és „helyet kifelé” vezényszavakkal lehet ki be menni.


Egyéb:
1. A lovak, lovaglás előtt/utáni ápolása a szerszámok rendbetétele, a lovagló óra része!
2. Kérjük a látogatókat, hogy idegen állatot ne, vagy csak előzetes egyeztetés alapján hozzanak a lovardába!
3. A karámokat villanypásztor veszi körül, melynek érintése veszélytelen, de fájdalmat okoz! A karámokba csak a személyzet engedélyével szabad belépni!
4. A „Kuckó” a lovasok és hozzátartozóik kényelmét szolgálja, szabadon használhatóak az itt lévő poharak, tányérok, a mosdó, mosogató és az öltöző, de mindenkit kérünk, úgy hagyja ezeket maga után, ahogyan ő is szeretné találni legközelebb!
5. Lovaglás és a lovardában tartózkodás közben minden lovas felelős nemcsak a saját, hanem a többi lovas biztonságáért, ennek érdekében törekednie kell arra, hogy saját mozgásával mások biztonságát ne veszélyeztesse
6. Kiskorú csak szülői/gondviselői hozzájárulással ülhet lóra.
7. A lovardában a figyelmeztető táblákra kihelyezett információkat/utasításokat mindenki köteles figyelembe venni/betartani.
8. Dohányozni az egész lovarda területén tilos, kivéve a „Kuckó” előtti dohányzásra kijelölt hely!
9. A házirendet mindenki köteles elolvasni, és nyilatkozni, hogy saját felelősségre lovagol.
10. A területre való belépéssel a  kifüggesztett házirendet elfogadottnak tekintjük!
11. A lovardában a felszerelésekben, állatokban okozott kárt (sérülés költségét) a károkozó köteles megtéríteni.
12. A kiskorúak felügyelete minden esetben a szülő/kísérő kötelessége, a személyzet kizárólag a lovon töltött idő alatt tud ebben segítséget nyújtani.


A LOVAGLÁS KOCKÁZATAI
A lovasok között több szólás is terjed, mint például: „Csak az nem esik lóról, aki nem ül fel rá!” vagy „Ha még nem estél lóról nem is vagy igazi lovas”
Mi is állíthatjuk, előbb-utóbb mindenki lepottyan. Épp úgy előfordulhat, hogy évekig nem esik lóról egy lovas, mint ahogyan az is, hogy mindjárt az első alkalommal megtapasztalja. Ez pszichésen döntő pont a lovaglás jövőjét illetően, éppen ezért mindenkinek fel kell készíteni magát és gyermekét, hogy ez be fog következni.
A lóról való esés, ló-rúgás, harapás reális kockázata a lovaglásnak, lovakkal való foglalkozásnak, amely elővigyázatossággal csökkenthető, de sajnos vannak elkerülhetetlen esetek.
Rettegni azonban nem kell, az esetek csak nagyon kis százaléka végződik sérüléssel. Elkerülésének legegyszerűbb módja, ha feltétel nélkül megfogadjuk az oktató tanácsait. Az esés csökkenthető a biztonságos, fix ülés elsajátításával, a ló idegességét kiváltó okok elkerülésével, bizonyos (lent ismertetett) szabályok betartásával. Eséskor fontos a ló elengedése, lábunkat soha ne tartsuk tövig a kengyelben (ez az egyik leginkább balesetveszélyes és leghelytelenebb ülés). A helyes és szabályos, ezáltal legbiztonságosabb ülést csak az oktató állandó jelenléte és instrukciói által lehet megtanulni.
A helyes ülés elsajátításának ideje nagymértékben függ a lovas személyiségétől, határozottabbak, heti 2-3 alkalommal lovaglók már pár hónap alatt meg tanulhatnak helyesen ülni (természetesen ne profi versenyzőkhöz méltó ülésre számítsunk ennyi idő alatt!). Fontos a rendszeresség, a gyakorlás, amely általában minden sportág alapja.
A lóval való bukás ritka dolog, leginkább ugrásnál fordul elő, ilyenkor közvetlen cél, hogy minél gyorsabban, minél messzebb kerüljünk a lótól.
Riogatni senkit sem szeretnénk, de szót kell ejtenünk azokról a lehetőségekről, amikor sérüléssel végződik egy találkozás. Ekkor jellemzően rándulásról, vagy végtag törésről beszélhetünk. Fontos, hogy ha csak minimális gyanú is felmerül, azonnal menjünk /vagy vigyük gyermekünket/ orvoshoz ill. ha komolyabb sérülésre gyanakszunk semmiképp ne mozdítsuk meg a sérültet, a személyzet azonnal mentőt fog hívni. Ennél súlyosabb következmények hihetetlenül ritkák, de tudomásul kell venni, hogy vannak elkerülhetetlen balesetek, mint a legtöbb sportágban, a lovas sportban is, amik akár halállal is végződhetnek és ez független a lovas tudásszintjétől!
Bárkinek bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.


A házirendet és az útmutatót átvettem a fent leírt szabályok maradéktalan betartását vállalom!Minden érdeklődőt, ló szerető gyereket és felnőttet szívesen látunk. Lovainkkal, szakértelmünkkel, figyelmünkkel szolgálunk mindenkit, aki a fentieket elfogadja.

Kelt: 2018.07.05.